Karate

Karate Timisoara
Tamashyi Sport Center Timisoara
B-dul Eroilor de la Tisa colt cu Calea Buziasului

Cursuri Karate Shotokan copii in Timisoara:
Luni, Miercuri si Vineri de la 18.30 la 19.30.
Telefon: 0760 062 062

Scurt istoric

Shotokan este un stil de Karate introdus de maestrul Gichin Funakoshi (1868-1957).
Foarte raspândit în lume, Shotokan se traduce prin „Scoala lui Shoto”, dupa porecla (Shoto) sub care era cunoscut maestrul Funakoshi, dar exista si alte interpretari cum ar fi „Scoala bradului si a valului”, aici prin bradul mereu verde simbolizând vesnica tinerete a conceptiilor si neîncetata lor înnoire, iar prin val, munca necurmata care trebuie depusa pentru a putea însusi aceste principii, munca asemenea valurilor care lovesc neîncetat tarmul.

Acest stil pune accentul pe pozitiile adânci si lungi, pe tehnicile eficace în lupta de la distanta si pe dezvoltarea vitezei. Tehnicile de mâini si cele de picior apar în proportii egale.

Exista numeroase kata, cum ar fi: Taikyoku, Heian, Tekki, Bassai, Kanku, Empi, Jion, Jitte etc., acestea fiind importate din Okinawa si modificate de maestrul Funakoshi, atât în privinta unor tehnici, cât si a denumirilor initiale cu rezonante chinezesti, dar apoi japonizate.

Stilul Shotokan este popular în Japonia, mai ales în regiunea capitalei. Numeroase universitati au în programul lor de studiu acest stil (Waseda, Takushoku, Keio etc).

Acest stil este primul care a fost predat în Japonia în anul 1922 si primul care s-a raspândit prin intermediul instructorilor japonezi în Europa si America, apoi în toata lumea, fiind si astazi cel mai cunoscut stil de karate.

În cadrul Shotokan-ului s-au dezvoltat doua ramuri distincte dupa moartea lui Gichin Funakoshi.
Astfel, Shotokai-ul condus de maestrul Shigeru Egami (1912-1981) care a urmat cel mai strict metoda maestrului sau Gichin Funakoshi, în vremea caruia a fost unul din cei mai de seama instructori ai scolii. În 1957, la moartea maestrului, devine instructor principal al Shotokan-ului, Egami fondând gruparea Shotokai, care refuza orice forma de competitie. Cu timpul, acest stil a devenit tot mai închis, chiar cu o tenta mistica, cautându-se atingerea unei trepte superioare a capacitatilor mentale prin exersarea aprofundata a kata-urilor, percepte filozofice stricte, chiar studii în directia comunicarii telepatice pentru controlul asupra adversarului. În prezent aceasta ramura este putin reprezentata, la moartea lui Egami în 1981 conducerea scolii fiind preluata de elevul sau Oshima Tsutomu.

Ramura principala a Shotokan-ului a fost cea grupata în jurul maestrilor Masatoshi Nakayama, Hidetaka Nishiyama si Taiji Kase, care au fondat Asociatia Japoneza de Karate (J.K.A.) cu scopul raspândirii karate-ului în lume ca forma sportiva. Instructorul principal al J.K.A., Masatoshi Nakayama (1913-1987) a început, copil fiind, studiul artelor martiale; era descendentul unei vechi familii de samurai si din 1932 a fost elevul maestrului Funakoshi. Alaturi de Hidetaka Nishiyama, a pus bazele conceptului sportiv în karate, elaborând primele reguli de competitie si atragând în J.K.A. numerosi maestri tineri ai Shotokan-ului, desi acestia s-au lovit de împotrivirea fatisa a generatiei mai vechi. Aceasta generatie noua de instructori a obtinut curând mari succese în competitii si a activat puternic pentru raspândirea Shotokan-ului în lume, J.K.A. devenind prima organizatie de karate renumita în întreaga lume.

Cei mai cunoscuti instructori ai Shotokan-ului sunt: Masatoshi Nakayama, Hidetaka Nishiyama, Taiji Kase, Hirokazu Kanazawa, Keinosuke Enoeda, Teruyuki Okazaki, Hiroshi Soji, Norihiko Iida, Hideo Ochi, Masaru Miura, Miazaki Satoshi ?i Masahiko Tanaka.