Kickbox

Kickbox Timisoara
Tamashyi Sport Center Timisoara
B-dul Eroilor de la Tisa colt cu Calea Buziasului

Cursuri Kickbox in Timisoara:
Luni, Marti, Miercuri, Joi, Vineri de la 19.30 la 21.00.
Copii si adulti.
Telefon: 0760 062 062

Scurt istoric

Kickboxing-ul  este un grup de arte martiale si lupte sportive verticale, care utilizeaza lovituri cu pumnii si picioarele, dezvoltate istoric din Karate, Muay Thai si boxul clasic. Kick-boxing-ul poate fi practicat ca auto-aparare, fitness general, sau ca sport de contact.

Kickboxingul japonez îsi are originile în anii 1960, iar cel american a aparut la începutul anilor 1970. Kickboxingul poate fi considerat o arta martiala hibrida, format prin combinarea elementelor din diverse stiluri traditionale de lupte.

În lume nu exista un organism international unitar de conducere a sportului.

Printre cele mai importante organisme de conducere internationala se numara International Combat Organisation (ICO), World Association of Kickboxing Organizations (WAKO), World Kickboxing Association (WKA), International Sport Karate Association (ISKA), International Kickboxing Federation (IKF), World Sport Kickboxing Federation (WKSF), etc.

Prin urmare, nu exista un singur campionat mondial unitar de kickboxing, iar titlurile de campion sunt oferite de fiecare promoter individual în parte, cum ar fi K-1, Glory, Lumpinee Boxing Stadium,etc. Competitiile organizate sub egida diferitor organizatii, se conduc dupa diferite reguli, cum ar fi folosirea si a genunchilor sau a clinciurilor, etc.

Kick-boxing-ul este un sport de lupta care se desfasoara în picioare si nu permite continuarea luptei odata ce unul dintre combatanti a ajuns la sol.

În kickboxing  sunt permise tehnicile de lovire cu bratele, dar fara clinch-uri prelungite sau grappling precum în boxul tailandez. Loviturile de picior sunt foarte importante în kickboxing, acestea fiind bine punctate în competitii, însa si aici exista restrictii în functie de probele de competitie.

În cea mai mare parte a kick-boxing-ului, centurile colorate nu au nicio importanta, contând doar ceea ce poate face sportivul folosindu-se de ceea ce cunoaste. La initierea în kick-boxing se pune accent pe autoaparare, trecând gradat spre lupta de ring specifica.

Kick-boxing-ul vine nu doar ca o metoda de autoaparare, dar si ca o forma eficienta de fitness total.

Dupa origine putem împarti kick-boxing-ul în:  Kick-boxing Chinezesc,  Kick-boxing Japonez, Thai Kick-boxing, American Kick-boxing.

Din pacate, kickboxing-ul este de multe ori confundat cu K1, K1-ul fiind defapt o promotie al carui regulament este de kickboxing cu foarte mici modificari.

Istoria Kick-boxing-ului îsi are originea undeva pe la începutul anilor saizeci în Japonia si este o ramura a kick-box-ului low-kick.

Noguchi Osamu este considerat parintele kick-boxing-ului japonez. El a fost unul dintre promotorii de lupte proeminenti în Japonia.

În ianuarie 1966, Noguchi a format JKBA (Japan Kick-boxing Association). În ianuarie 1967, Noguchi si reprezentantii din Coreea de Sud, Filipine si Tailanda au constituit Orient Kick-boxing Association. Kick-box-ul Japonez a devenit un stil de lupta popular dupa 1966.

Întrucât provine din Asia, kickboxing-ul are la baza evolutia unor procedee împrumutate din karate si, în special, karate kyokushin. În regulile de kickbox low-kick, pe lânga arsenalul de full-contact, sunt permise lovituri cu tibia pe coapsa, atât pe exterior, cât si pe interior.

Kick-boxing-ul este o combinatie de arte martiale cu tehnici preluate din Muay Thai, Karate si Soringi Kempo. Sunt utilizate aceleasi tactici ca în Muay Thai, dar si lovituri de „ciocan” cu antebratul. O a doua varianta a acestui stil provine din America de Nord a anilor 1970 si este o varianta a kick-boxing-ului high-kick sau full-contact, permitând lovituri de picior numai peste nivelul centurii. A provenit din artele martiale (predominant karate si taekwondo) modificate de practicanti din Europa si America. A fost numit initial full-contact karate, apoi kick-box high-kick sau „ full-contact”, pe scurt.

La începutul anilor saptezeci, odata cu aparitia filmelor ce-l aveau pe Bruce Lee ca protagonist, lumea artelor martiale americane a fost zguduita de cererea pentru acest sport, facuta de noile generatii de tineri practicanti. Luptatorii au început sa caute un format competitional unde sa îsi poata folosi abilitatile. Evolutia echipamentului de protectie specializat a dus la aparitia acestui nou sport, care a devenit cunoscut sub numele de “kick-boxing”. Între 1970 si 1973, a aparut o serie de promovari ale Kick-boxing-ului în SUA.

Primul turneu nu a avut divizii de greutate si toti competitorii luptau pâna când ramânea unul singur. Benny Urquidez, un competitor foarte tânar a ajuns la finalul acestui prim turneu. Cântarind numai 63 de kilograme, Urquidez a câstigat turneul reusind sa îl tina la podea pentru mai mult de 10 secunde pe oponentul sau, Dana Goodson, în greutate de 89 de kilograme. Aceste turnee timpurii au produs primele staruri în kick-boxing, printre care si Dominique Valera în Europa sau Joe Lewis, Bill Wallace, Benny Urquidez si Jeff Smith în SUA.

La nivel mondial, în acea perioada regulile nu erau clare, nu exista infrastructura, iar în formele de lupta erau înca incluse elemente periculoase. Diverse grupari au aparut în încercarea de a uni toate aceste discipline martiale orientale sub un singur set de reguli.

Separarea sportului karate full-contact american de kickboxing a aparut odata cu formarea  în 1974 a Professional Karate Association (PKA), în 1975 a World All-Styles Karate Organizations (WAKO) si în 1976 a World Kick-boxing Association (WKA).

Ulterior, la sfârsitul anilor optzeci si începutul anilor nouazeci, au aparut mai multe organizatii concurente. Kick-boxingul a atins noi culmi odata cu aparitia marilor evenimente din seria K-1 (lupte sub reguli de Muay Thai modificate), promovate de maestrul Ishii. În prezent, seria K-1 este evenimentul de cel mai mare succes si cea mai bine platita competitie de profesionisti din lume în materie de Kick-box/Thai-box. Alte competitii de lupte fara reguli sau cu minimum de reguli sunt si UFC, Pancratiu, It’s Showtime, Lumpinee Boxing Stadium.