Kickbox

Kickboxing-ul  este un grup de arte marțiale si lupte sportive verticale, care utilizează lovituri cu pumnii si picioarele, dezvoltate istoric din Karate, Muay Thai și boxul clasic. Kick-boxing-ul poate fi practicat ca auto-apărare, fitness general sau ca sport de contact.

Kickboxing-ul japonez își are originile în anii 1960, iar cel american a apărut la începutul anilor 1970. Kickboxing-ul poate fi considerat o artă marțială hibridă, format prin combinarea elementelor din diverse stiluri tradiționale de lupte.

În lume nu există un organism internațional unitar de conducere a sportului.

Printre cele mai importante organisme de conducere internațională se numără International Combat Organisation (ICO), World Association of Kickboxing Organizations (WAKO), World Kickboxing Association (WKA), International Sport Karate Association (ISKA), International Kickboxing Federation (IKF), World Sport Kickboxing Federation (WKSF), etc.

Prin urmare, nu există un singur campionat mondial unitar de kickboxing, iar titlurile de campion sunt oferite de fiecare promoter individual în parte, cum ar fi K-1, Glory, Lumpinee Boxing Stadium, etc. Competițiile organizate sub egida diferitor organizații, se conduc după diferite reguli, cum ar fi folosirea și a genunchilor sau a clinciurilor, etc.

Kick-boxing-ul este un sport de luptă care se desfășoară în picioare și nu permite continuarea luptei odată ce unul dintre combatanți a ajuns la sol.

În kickboxing  sunt permise tehnicile de lovire cu brațele, dar fără clinch-uri prelungite sau grappling precum în boxul thailandez. Loviturile de picior sunt foarte importante în kickboxing, acestea fiind bine punctate în competitii, însă și aici există restricții în funcție de probele de competiție.

În cea mai mare parte a kick-boxing-ului, centurile colorate nu au nicio importanță, contând doar ceea ce poate face sportivul folosindu-se de ceea ce cunoaște. La inițierea în kick-boxing se pune accent pe autoapărare, trecând gradat spre lupta de ring specifică.

Kick-boxing-ul vine nu doar ca o metodă de autoapărare, dar și ca o formă eficientă de fitness total.

După origine putem împărți kick-boxing-ul în: Kick-boxing Chinezesc, Kick-boxing Japonez, Thai Kick-boxing, American Kick-boxing.

Din păcate, kickboxing-ul este de multe ori confundat cu K1, K1-ul fiind defapt o promoție al cărui regulament este de kickboxing cu foarte mici modificări.

Istoria Kick-boxing-ului își are originea undeva pe la începutul anilor ’60 în Japonia și este o ramură a kick-box-ului low-kick.

Noguchi Osamu este considerat părintele kick-boxing-ului japonez. El a fost unul dintre promotorii de lupte proeminenți în Japonia.

În ianuarie 1966, Noguchi a format JKBA (Japan Kick-boxing Association). În ianuarie 1967, Noguchi și reprezentanții din Coreea de Sud, Filipine și Thailanda au constituit Orient Kick-boxing Association. Kick-box-ul Japonez a devenit un stil de luptă popular după 1966.

Întrucât provine din Asia, kickboxing-ul are la bază evoluția unor procedee împrumutate din karate și, în special, karate kyokushin. În regulile de kickbox low-kick, pe lânga arsenalul de full-contact, sunt permise lovituri cu tibia pe coapsă, atât pe exterior, cât și pe interior.

Kick-boxing-ul este o combinație de arte marțiale cu tehnici preluate din Muay Thai, Karate și Soringi Kempo. Sunt utilizate aceleași tactici ca în Muay Thai, dar și lovituri de „ciocan” cu antebrațul. O a doua variantă a acestui stil provine din America de Nord a anilor 1970 și este o variantă a kick-boxing-ului high-kick sau full-contact, permițând lovituri de picior numai peste nivelul centurii. A provenit din artele marțiale (predominant karate și taekwondo) modificate de practicanți din Europa și America. A fost numit inițial full-contact karate, apoi kick-box high-kick sau „full-contact”, pe scurt.

La începutul anilor ’70, odată cu apariția filmelor ce-l aveau pe Bruce Lee ca protagonist, lumea artelor marțiale americane a fost zguduită de cererea pentru acest sport, făcută de noile generații de tineri practicanți. Luptătorii au început să caute un format competițional unde să își poată folosi abilitățile. Evoluția echipamentului de protecție specializat a dus la apariția acestui nou sport, care a devenit cunoscut sub numele de “kick-boxing”. Între 1970 și 1973, a apărut o serie de promovări ale Kick-boxing-ului în SUA.

Primul turneu nu a avut divizii de greutate și toți competitorii luptau până când ramânea unul singur. Benny Urquidez, un competitor foarte tânăr a ajuns la finalul acestui prim turneu. Cântarind numai 63 de kilograme, Urquidez a câștigat turneul reușind să îl țină la podea pentru mai mult de 10 secunde pe oponentul său, Dana Goodson, în greutate de 89 de kilograme. Aceste turnee timpurii au produs primele staruri în kick-boxing, printre care și Dominique Valera în Europa sau Joe Lewis, Bill Wallace, Benny Urquidez și Jeff Smith în SUA.

La nivel mondial, în acea perioadă regulile nu erau clare, nu exista infrastructură, iar în formele de luptă erau înca incluse elemente periculoase. Diverse grupări au apărut în încercarea de a uni toate aceste discipline marțiale orientale sub un singur set de reguli.

Separarea sportului karate full-contact american de kickboxing a apărut odată cu formarea  în 1974 a Professional Karate Association (PKA), în 1975 a World All-Styles Karate Organizations (WAKO) și în 1976 a World Kick-boxing Association (WKA).

Ulterior, la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90, au apărut mai multe organizații concurente. Kickbox-ingul a atins noi culmi odată cu apariția marilor evenimente din seria K-1 (lupte sub reguli de Muay Thai modificate), promovate de maestrul Ishii. În prezent, seria K-1 este evenimentul de cel mai mare succes și cea mai bine platită competiție de profesioniști din lume în materie de Kick-box/Thai-box. Alte competiții de lupte fără reguli sau cu minimum de reguli sunt și UFC, Pancratiu, It’s Showtime, Lumpinee Boxing Stadium.


Tamashyi Sport Center Timișoara

Adresa: Str. Ștefan cel Mare 56A colț cu B-dul Eroilor de la Tisa (zona Calea Buziașului)
Telefon: 0760 062 062

Kickbox Timișoara

Kickboxing copii Timișoara

Kickboxing adulți Timișoara

Kickboxing fete Timișoara

Kickboxing băieți Timișoara

sus
×

Salut!

Faceți clic pe unul dintre reprezentanții noștri de mai jos pentru a discuta pe WhatsApp sau pentru a ne trimite un e-mail la contact@tamashyi.ro

×