Muay Thai

Muay Thai sau boxul thailandez, sport național thailandez, este un stil de luptă derivat din artele marțiale thailandeze, care implică doar pumnii, picioarele, coatele și genunchii.

Muay Thai, tradus mai larg înseamnă modul de a lupta om la om fără arme al thailandezilor. În ultima vreme, termenul a dobândit o conotație de “sport sângeros”, “luptă brutală” sau chiar “luptă fără reguli”, lucru destul de adevărat cu numai câteva generații în urmă.

Muay Thai înseamnă, dacă depășim clișeele vehiculate în filmele de arte marțiale, poate cea mai complexă și completă artă a luptei om la om prin schimb de lovituri.

În Thailanda el mai este denumit “arta celor 8 arme”, aceasta referindu-se la posibilitatea luptătorilor de a utiliza aproape tot ce poate fi “proiectil”, într-o luptă: pumnii, picioarele, coatele și genunchii.

Pâna în anii ’30 ai secolului trecut, Muay Thai era practicat în forme foarte dure, cu foarte puține limitări. Erau permise loviturile în orice organe vitale, inclusiv genitale, o gamă mult mai vastă de proiecții decât azi, protecțiile erau practic inexistente cu excepția unor bandaje din sfori sau fâșii de piele învelite în jurul pumnului și uneori a unei părți a antebrațelor. Acestea mai degrabă limitau accidentările celui care lovea, decât ale celui care era lovit… cu atât mai mult cu cât se adăugau materiale abrazive pentru a spori efectul de a taia pielea sub lovitura! Desigur, numărul luptelor terminate cu uciderea sau rănirea gravă a luptătorilor era mare.

Odată cu acceptarea altor norme sociale, mai aproape de modernitate, tinzând să pună viața umană la alte valori decât în perioadele de neîncetate razboaie ale trecutului, Muay Thai a devenit un sport. Foarte dur, dar cu norme de siguranță care, paradoxal, îl fac mai puțin periculos decât multe sporturi considerate inofensive – decesele accidentale sunt mai puține decât în rugby sau fotbalul american, de exemplu. Dar lupta ramâne luptă și cine se urcă în ring contra unui thai-boxer experimentat fără să știe ce face, va avea de stat acolo foarte puțin timp în picioare!

Muay Thai modern limitează proiecțiile – și anume luptătorii nu au permisiunea de a trimite adversarul la sol decât într-un număr foarte mic de situații și cu un număr foarte limitat de procedee, iar lupta nu continuă la sol. Sunt interzise de asemenea procedeele aparținând de sfera „trântă – lupte libere – judo”, adică sugrumări, procedee articulare sau lovirea adversarului la sol ca în formele de luptă mixtă gen „Mixed Martial Arts – MMA”.

Muay Thai este deci un sport de luptă „stand-up” adică unde se practică numai schimbul de lovituri în picioare, fiind însă aproape cel mai permisiv și dur dintre cele de acest tip, existente.

Principalele norme de siguranță actuale sunt limitarea duratei luptei, introducerea reprizelor și a pauzei de sfârșit de repriză, a categoriilor de greutate, portul obligatoriu al mănușilor de box, al protecției dentare și cochiliei, prezența arbitrului și intervenția în momente critice, în mod similar cu boxul profesionist (numărătoare pâna la 8, dacă sportivul e în dificultate, la 10 se declară KO), introducerea judecătorilor astfel încât să se poată adjudeca victorii la puncte (în trecut, ca și în boxul european, lupta se desfășura pâna la incapacitatea sau abandonul unuia din luptători).

Meciurile în Thailanda au numai regim profesionist, noțiunea de „amator” fiind practic o invenție recentă de origine europeană. Profesioniștii luptă 5 reprize de 3 minute, cu pauze de un minut și jumătate. În regim amator (mai mult în Europa și pe scena internațională) sunt clase cu aceeași semnificație ca în fotbal – și anume, clasa „C” (similară întrutotul diviziei C), lupta în formatul a 3 reprize de 2 minute, clasa „B” (de tranziție la profesioniști) – 5 reprize a 2 minute, iar meciurile profesioniste propriu-zise sunt considerate clasa „A” – similară din nou diviziei cu același nume. În clasa C, loviturile de genunchi sunt uneori limitate ca țintă sau ca număr, iar cele de cot sunt interzise și în clasa B și în majoritatea meciurilor de clasa A din afara Thailandei, datorită frecvenței mari a accidentelor induse de lovituri de cot.

Privit cu oarecare neîncredere de thailandezi, ca o diluare a sportului, formatul de amatori a fost susținut de mai multe organizații internaționale formate în afara țării de origine și chiar în Thailanda, prin promovarea de campionate de amatori. În ciuda unei oarecare reticențe cu care au fost privite, ele au făcut posibilă pătrunderea Muay Thai în țările unde normele generale ale sportului de luptă sunt restrictive cu competițiile de acest fel, precum și o evoluție mai „blânda” a sportivilor din țări cu mai puțină tradiție înainte de a se putea lansa în scena profesionistă.

WMC (World Muay Thai Council) este la ora actuală organizația principală, agreată de guvernul thailandez, care supervizează meciurile profesioniste internaționale de clasa A (ca o echivalare aproximativă, WMC este întrucâtva echivalentul FIFA pentru diviziile A naționale, deși pluralismul organizațiilor este mult mai mare decât în alte sporturi consacrate internațional).

Organizațiile de amatori au un statut mai puțin clar, comunicate recente indicând că autoritățile au agreat funcționarea unui corp mediator între organizațiile internaționale pentru disciplina de amatori, pentru a pune capăt unor dispute destul de lungi privind legitimitatea sancționării Muay Thai de amatori.
În formatul de amatori, protecțiile sunt extensiv folosite (de unde neplăcerea cunoscătorilor și puriștilor Muay Thai profesionist în a accepta aceste formate), și anume se folosesc căști, pieptare, protecții pentru tibie.


Tamashyi Sport Center Timișoara

Adresa: Str. Ștefan cel Mare 56A colț cu B-dul Eroilor de la Tisa (zona Calea Buziașului)
Telefon: 0760 062 062

Muay Thai Timișoara

Box thailandez Timișoara

Muay Thai copii Timișoara

Muay Thai adulți Timișoara

Muay Thai fete Timișoara

Muay Thai băieți Timișoara

Cursuri Muay Thai (box thailandez) în Timișoara

sus
×

Salut!

Faceți clic pe unul dintre reprezentanții noștri de mai jos pentru a discuta pe WhatsApp sau pentru a ne trimite un e-mail la contact@tamashyi.ro

×